Köpa båt

båtar
Går du i tankarna om att köpa en båt? Då har du en spännande resa framför dig med mycket nöje! Precis som med bilar och alla andra fordon så krävs det dock att man köper rätt båt, både för ekonomin, säkerheten och för att inte få tråkiga överraskningar i form av haveri eller andra fel.

Det kan bli dyrt att reparera en skadad båt och inte minst en havererad motor om du skulle ha sådan otur. Därför har vi tagit fram en liten guide som hjälper dig med tips och råd inför ditt båtköp.

Om ni är fler i familjen så har säkert alla något att säga om båtköpet och åsikter om vilken sorts båt de vill ha. Här är det viktigt att alla i familjen blir delaktiga i köpet, speciellt för att alla ska vilja engagera sig, bidraga och följa med på båtturer. Det är avgörande för familjelyckan på sommaren kan man säga.

1. Vilken båt ska du köpa?
Fundera först kring vad det är för sorts båt du önskar och hur den ska användas. Var sedan realistisk i ditt letande efter en båt som passar för det ändamålet och dina förväntningar.

2. Köp rätt storlek på båten
Många tänker att det blir mycket enklare och smidigare med en liten båt, men det är också många som ångrar sig i efterhand. Detta för att en liten båt är känsligare för sjögång och vågor samt att det lättare kommer in vatten i båten. Så vårt tips är att inte snåla med storleken.

3. Ta reda på information och fakta
Om du inte är så bekant med båtar så ska du prata med de som är det. Läs forum och tidningar samt tala med vänner som är eller har varit båtägare. Där har du massvis av bra information och tips att hämta.

4. Gå kurser och skaffa dig kunskap
Gå på båtkurser, navigationskurser och åk gärna ut med andra båtägare för att lära dig hur man hanterar en båt, vad man ska tänka på och hur man ska navigera på vatten. De flesta båtägare har både bra och dåliga erfarenheter där man kan lära sig mycket för att undvika fallgropar och farliga situationer.

5. Välj båtmärke
Vi rekommenderar att du väljer ett speciellt båtmärke som du ska köpa, speciellt ett mer känt märke som det finns många exemplar av. Då vet du att du får en populär och hållbar båt av hög kvalitet som det också finns reservdelar till.

6. Planera båtplats
Om du ska köpa en större båt så behöver du ha en båtplats där den kan ligga över säsongen. Du måste dessutom ha en plats där du förvarar båten under vintern. Säkerställ att du kan få tag i passande båtplats och förvaring samt att din ekonomi rymmer den hyran.

7. Glöm inte tillbehör och kringutrustning
Att köpa själva båten är en sak men de flesta båtar behöver tillbehör. Ta reda på vilka tillbehör som behövs för just den båttyp som du ska köpa. Glöm heller inte båtvagn så att du kan transportera båten till och från hamnplatsen.

8. Räkna på underhåll och kostnader
Båten ska servas, behandlas och repareras kontinuerligt. Räkna på vad det kostar att äga just den båten som du vill köpa för att du inte ska få överraskningar. Prata med någon som har en liknande båt för att få realistiska siffror.

När du ska köpa:

Låna pengar till båten
Först och främst måste du har pengarna till köpet av båten. Om du inte har kontanta medel sparade så måste du låna pengar till båten. Det vanligaste och bästa lånet för detta är privatlån då du inte lämnar båten som säkerhet och du behöver heller inte betala någon kontantinsats.

Det är löptiden för lånet som avgör hur mycket ränta du får betala och vilken månadskostnad du får. Ju längre löptid du väljer destå lägre månadskostnad blir det men lånekostnaden blir högre. Så för att undvika att betala för mycket pengar för båten så bör du hålla nere löptiden när du lånar pengar.

Undersök båten noggrant
Det är väldigt viktigt att du gör en ordentlig besiktning av båten innan du köper den. Låt gärna en auktoriserad besiktningsman utföra en besiktning eller ta med dig någon som är båtkunnig, gärna någon som har en liknande båt och som vet vilka problem och fel som är vanliga.

Kontrollera säkerheten
En båt som är av nyare årsmodell än -98 ska vara CE-märkta. detta är en garanti båten är säker och kontrollerad enligt alla konstens regler. Om båten inte är CE-märkt så ska den i så fall ha ett mycket lågt pris då andrahandsvärdet på dessa båtar är betydligt lägre än på de med CE-märkning.

Skriv alltid ett utförligt köpeavtal
Kontrollera först och främst att säljaren är ägare till båten och att den inte är stulen. Om du misstänker stöld kan du kontrollera detta hos Larmtjänst. Se till att få med all kringutrustning och e.v båtvagn i avtalet, så att inga saker kan krävas i efterhand. Samtliga garantier skall också finnas med i köpeavtalet.