Isräddning när du har fallit i vattnet

  1. isvakTa dig upp till ytan. Om du har fått huvudet under vattnet när du föll genom isen kan du ha drabbats av ofrivillig inandning vilket innebär att du har dragit in vatten i lungorna, något som försämrar din andningsförmåga. Att vara medveten om vad som har skett kan göra situationen något mindre panikartad.
  2. Om du har tillräcklig flythjälp, unna dig ”lyxen” att hämta andan och samla dig några ögonblick innan du börjar försöka ta dig upp ur vaken. Utan flythjälp måste du trampa vatten för att hålla dig flytande. Håll dina händer / fingrar i rörelse under tiden för att de ska fortsätta fungera trots kylan. Kroppen har en tendens att ”stänga av” yttre extremiteter som händer och fötter först när den utsätts för stark kyla, detta för att spara värmen till mer livsviktiga organ som hjärna och hjärta.
  3. Ropa högt och använd din visselpipa för att påkalla uppmärksamhet. Det handlar inte bara om att du ska få hjälp upp (givetvis jätteviktigt) men också om att göra andra uppmärksamma på risken så att inte ännu fler personer hamnar i vattnet.
  4. Vänd dig mot det håll du kom från. Isen höll för dig där alldeles nyss. Kvalitén på isen åt andra håll vet du inget om.
  5. Ta loss isdubbarna, utan att ta av dig handskarna.
  6. Använd isdubbarna för att metodiskt dra dig upp på isen igen. Sparka med benen samtidigt för att röra dig i rätt riktning. Bäst resultat får man om man
  7. Även efter att du har kommit upp en bit ur vaken, fortsätt åla fram på isen med hjälp av isdubbarna tills du är en bra bit från vaken. Om du ställer dig eller sätter dig upp finns risk för att isen brister.
  8. Om du vet att hjälpen är nära, ligg still för att spara kraft tills någon kastar ut en lina åt dig. I annat fall, fortsätt röra dig mot säkerhet och byt sedan till torra kläder (minst 20 meter från den osäkra isen).
  9. Larma 112 vid behov. Det är bättre att larma en gång för mycket än en gång för lite. Tänk på att faran inte är över bara för att du har tagit dig upp ur vattnet. Om det inte finns människor där som kan hjälpa dig finns risk för att du blir kvar på isen eller vid strandkanten och fryser ihjäl, eftersom man kan bli helt utmattad när adrenalinet går ur kroppen.