Säkerhetsprodukter för fritidsbåtar

brandsläckareBrandsläckare

  • En liten båt som är mindre än 10 meter bör ha minst en brandsläckare på minst 2 kg i klassen EN3-13A70BC.
  • En båt som är större än 10 meter bör ha minst två brandsläckare på minst 2 kg styck i klassen EN3-13A70BC.
  • Det är viktigt att brandsläckare är lättillgängliga. Om du har mer än en brandsläckare, se till att en av dina brandsläckare går att nå utifrån.

Brandvarnare

Brandvarnare hjälper dig att upptäcka bränder på ett tidigt stadium. Särskilt viktigt är det förstås att ha brandvarnare ombord om man sover i båten.

Testa brandvarnaren minst en gång per kvartal.

Brandfilt

En brandfilt kan användas för att kväva mindre bränder, till exempel en torrkokad kastrull på spisen eller en brinnande teveapparat. En brandfilt bör vara minst 180 cm x 120 cm. Låt den inte hamna undanstuvad någonstans, utan förvara den på väggen i ett fodral som gör att den på ett ögonblick kan dras ut och användas.

Gasvarnare

Gasvarnare varnar för gas, till exempel gasol som läcker från gasolköket ombord. Eftersom gasol är tyngre än luft stiger den inte uppåt och försvinner, utan ”kryper” längs durken. Risk finns för att höga koncentrationer uppnås, till exempel om gasolen tar sig ned under däck. En gasvarnare kan därför vara mycket bra att ha.

Testa gasvarnaren minst en gång per kvartal.

Första hjälpen-väska

fritidsbåtKöp en färdig första hjälpen-väska eller plocka ihop en egen utifrån dina egna behov. Du kan få hjälp på apoteket.

Om du brukar ta båten till platser där du inte kan räkna med att snabbt kunna komma till läkare i akuta lägen, tala gärna med din husläkare för att se om väskan kan förstärkas med receptbelagda preparat. Du kan till exempel behöva ha extra omgångar av de receptbelagda mediciner du och din familj regelbundet använder, så att du har en extra uppsättning om något skulle hända med de vanliga förpackningarna. Det är ju lätt hänt att till exempel en handväska faller över bord och mormors livsviktiga hjärtmedicin sjunker till botten.

Flythjälpmedel

Att alla ombord bör bära flytväst måste vi väl knappast påpeka, men det finns även andra flythjälpmedel som kan vara av intresse för båtlivet. Om du till exempel brukar åka ut med båten under våren då vattnet fortfarande är kallt kan en flytoverall absolut vara värd sin kostnad. En flytoverall skyddar mot den initiala köldchocken, och fungerar sedan som en våtdräkt. Vattnet mellan din kropp och overallen kommer att värmas upp av din kroppsvärme och stanna kvar där. Detta minskar värmeförlusten. Med en flytoverall som uppfyller kraven för ISO 15027-1 förlorar du inte förlorar mer än 2°C av din kroppstemperatur under en timme i vatten som är 5°C, och finns flytoveraller på marknaden som är ännu bättre än så.

Flythjälpmedel, oavsett om det rör sig om en flytväst, en flytoverall eller något annat, ska helst ha en färg som gör det enklare att lokalisera den som fallit överbord. Neongul och stark orange är populära val. Färgen på flytoverallens ben spelar mindre roll – det är färgen på den övre delen av overallen (den del som du förhoppningsvis lycka hålla nära vattenytan) som spelar störst roll. ’

Flythjälpmedel bör vara försedda med en visselpipa som sitter i ett snöre och är lätt åtkomlig så att man kan larma när man fallit över bord. Din förmåga att börja rota runt i fickorna efter en visselpipa kommer att vara starkt begränsad om du har fallit över bord i kallt vatten, hög sjö, etc.

Det är alltid bra att testa sina flythjälpmedel i förväg så att man är välbekant med hur de fungerar. Se till att alla du brukar ha ombord testar sina respektive flythjälpmedel. Barn ska till exempel ha erfarenhet av hur deras räddningsvästar fungerar så att de inte drabbas av panik och försöker simma bröstsim när de har en räddningsväst på sig som vill vända dem på rygg i vattnet.

Båtshake

En båtshake gör det enklare att få fatt i barn och husdjur som fallit över bord, eftersom räddningsvästar för barn och husdjur brukar ha en ögla som man kan haka fast båtshaken i.

Livboj med livlina

Man bör ha minst en livboj (frälsarkrans) ombord. Livbojen ska vara fäst i en lina så att man kan hala in den nödställde. Om du måste hoppa i vattnet för att rädda en nödställd är det bra att ha en livboj som är fäst i båten med lina, så att ni inte driver iväg från båten.

Livboj med ljus underlättar när man behöver rädda någon i mörker.

Livlina med sele

Som nämnts ovan är det bra att ha en livboj med lina ombord, men i vissa fall är en livlina med flytande sele bättre eftersom den gör det enklare att rädda någon som är medvetslös eller av någon annan anledning har svårt att själv greppa en livboj. Du kan också använda selen för att skydda dig själv om du behöver hoppa i för att försöka rädda någon, och har en medhjälpare kvar i båten som kan hala in dig vid behov.

Badstege

Även om man sällan badar från sin båt kan det vara bra att ha en badstege, eftersom det gör det enklare att ta sig ombord igen om man fallit överbord – förutsatt att det finns någon ombord som kan fälla ned badstegen. Det är viktigt att säkerställa att alla ombord vet var badstegen är och hur man fäller ned den.

Registrera dina värdeföremål

Det är tyvärr inte ovanligt att det sker stölder ur båtar. Töm i möjligaste mån båten på värdesaker så snart du lämnar den. Ägodelar som behöver få ligga kvar obevakade i båten bör stöldmärkas. Svenska stöldskyddsföreningen (SSF) har ett register som du kan anmäla dina föremål till. Du får dekaler som du klistrar på föremålen och på båten, för att ge potentiella tjuvar en signal om att dina ägodelar är registrerade. Registrerade ägodelar är enklare att spåra och mindre attraktiva bland hälare och slutkonsumenter. Om polisen beslagtar föremål från en tjuv är det enklare för polisen att spåra upp den rättmätige ägaren om föremålen är registrerade.

På senare år har SSF lanserat vad de kallar ”DNA-märkning”. Detta innebär att man använder sig av en limblandning med syntetiskt DNA, mikropunkter och UV-spårämne för att märka sina ägodelar. Det är mycket svårt för tjuven att helt avlägsna märkningen, eftersom det räcker med en mycket liten mängd limblandning för att polisen ska kunna avläsa vem som är registrerad ägare till föremålet. (Om du säljer eller skänker bort föremålet är det viktigt att du registrerar föremålet på den nye ägaren.) Att du är ägare registreras inte bara i en svensk databas utan också i en internationell, vilket gör att chansen ökar för att du ska få tillbaka det som stulits ur din båt även om det är utländska tjuvar eller hälare som är inblandade. Den internationella databasen är givetvis också till fördel för den som brukar åka utomlands med sin båt.

Båtlarm

Idag finns det avancerade båtlarm att tillgå som inte bara slår larm, utan också sänder ut en positioneringssignal så att du (eller ett säkerhetsföretag) kan se var din båt tar vägen om den stjäls.

Med ett godkänt båtlarm brukar man kunna få ned självrisken hos Försäkringsbolaget eller få någon annan form av rabatt som belöning för att man har båtlarm.

Starspärr för båtmotor

Startspärr för båtmotorn finns tillgängligt både för inombordsmotorer och utombordsmotorer.

En startspärr fungerar vanligen genom att koppla bort nödvändiga delar av motorns elektriska system så snart startspärren aktiveras. Det finns också startspärrar som utöver detta även kopplar bort bränsletillförseln.